НОВИНИ

Sportuvai.bg в сутрешното предаване на БНТ
05 Юни 2013
На колело в града – съвети от главния редактор на сайта
Sportuvai.bg в сутрешното предаване на БНТ

Какво е необходимо, за да сте добре екипирани, когато карате велосипед в градски условия? На този въпрос отговори в сутрешното предаване на БНТ „Денят отблизо“ главният редактор на Sportuvai.bg Боян Кърпачев.

Има някои неща, които са задължителни по закон – светлоотразители на гумите, изрядни спирачки и звънец, посочи Боян в студиото. Освен това е добре велосипедът да е снабден със стоп, а вечерно време – и с фар.

На въпрос какви са грешките, които е добре да избягваме, когато сме на две колела в града, Боян отговори, че най-важното е да сме толерантни – да се съобразяваме с пътните условия и с останалите участници в движението. Което впрочем важи за всички ни, независимо дали сме на велосипед, в автомобил или се придвижваме като пешеходци.

За да избегнем неприятните последици от евентуален инцидент, каската също не бива да се пренебрегва. Не е вярно, че всички велосипедни каски са неудобни, контрира Боян водещата Мария. Но пък беше принуден да признае, че полезният аксесоар може да окаже пагубно влияние върху фризурата ни. Въпреки това, когато става дума за безопасност, прическата остава на заден план!

Запалените колоездачи винаги карат с ръкавици, посочи още главният редактор на Sportuvai.bg. Освен че захватът на кормилото на колелото с тях е по-удобен, те помагат и да предпазим ръцете си при евентуално падане.

Що се отнася до помпата, отдъхнете си. Тя не е задължителна част от екипировката, ако карате в градски условия. Ако се спука гума, винаги можем да намерим наблизо велосипедно студио или друг вид помощ, докъдето да стигнем с бутане на колелото. Ако обаче пътуваме надалеч, е добре да не оставяме помпата вкъщи.

По наболялата тема за велоалеите в София Боян коментира, че такива има, но не са достатъчно. А когато се мисли и се проектира тяхното бъдещо изграждане, е препоръчително да се черпи опит от държавите, в които инфраструктурата за велосипедисти е най-добре развита. Остава да си пожелаем вдъхновението за новите велосъоръжения у нас да идва например от страни като Холандия.  

Освен за любителите на придвижването на две колела, сайтът Sportuvai.bg е изключително интересен и полезен на всички, които предпочитат активния и здравословен начин на живот. В него могат да бъдат намерени най-близките и удобни места за спортуване в конкретен район, да бъдат открити потребителски мнения и препоръки за спортни центрове и школи, да бъдат прочетени любопитни материали и съвети за поддържане на спортната форма и доброто настроение.

Sportuvai.bg е част от групата на интернет компанията NoviniteGroup.com. В нея влизат още новинарският сайт iNews.bg, деловият портал Econ.bg, лайфстайл проектите Jenite.bg и Div.bg, спортната медия Sporta.bg, електронният магазин Get.bg и др.

Следваща Предишна